Weimarski trokut kao obrambeni bedem: Ove tri europske zemlje spremaju odgovor Putinu i Trumpu

‘Weimarski trokut’ je osnovan 1991. u njemačkom gradu Weimaru, ali je postao uglavnom neaktivan nakon dolaska stranke Pravo i pravda (PiS) na vlast u Poljskoj 2016. godine. Međutim, dolaskom Tuska na vlast stvari se mijenjaju.

Donald Trump, bivši američki predsjednik koji bi želio iznova ući u Bijelu kuću, u ponedjeljak je dobio kritike čelnika vlada i ministara vanjskih poslova ‘Weimarskog trokuta’, koji čine Francuska, Njemačka i Poljska, zbog njegovih izjava da ne bi intervenirao ako bi Rusija napala nekog člana NATO-a.

Novi poljski premijer Donald Tusk obavio je svoje počasne posjete francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu tijekom dana. Isto tako, francuski ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné, njemačka Annalena Baerbock i poljski Radosław Sikorski sastali su se na posebnom sastanku ‘Weimarskog trokuta’ na periferiji Pariza kako bi komentirali ratove u Ukrajini i Bliskom Istoku te budućnos EU “obrambene unije”, piše Euroactiv.

“Weimarski trokut” je, da podsjetimo, osnovan 1991. u njemačkom gradu Weimaru, ali je postao uglavnom neaktivan nakon dolaska stranke Pravo i pravda (PiS) na vlast u Poljskoj 2016. godine. S povratkom pro-EU Tuska, međutim, nadanja su velika, i ‘Weimarski trokut’ ponovno je u središtu pozornosti EU-a. “Interakcija naših triju zemalja je ključna”, rekla je Baerbock u Parizu.

226

Odgovori